28.7.08

...rechts vullen



Naar aanleiding van Rory's post over Urban Outfitters ben ik maar weer eens een mening gaan vormen. Dat de dragers van UO-kleding zich bedrogen zouden voelen omdat Richard Hayne, de eigenaar van dat progressief ogende bedrijf aartsconservatief zou zijn, zegt meer over de dragers zelf dan over de beste man. Ik bedoel, 99.9% van wat rappers zeggen geloof je toch ook niet? Het is slechts een imago, volgens Wikipedia gebaseerd op denkbeelden die hij er vroeger op nahield en waarschijnlijk ook nog eens zorgvuldig geformuleerd door een consultant van buitenaf. Feit is dat Hayne en andere grootgrutters van boven de 40 nou eenmaal graag betalen voor dit soort diensten.

Wat hij voor zijn geld kreeg bleek echter niet tegen alles bestendig. UO is een mooi, compleet concept, met veel nadruk op het bedrijf-als-entiteit. Dat de huidige politieke voorkeur van de eigenaar relevant zou moeten zijn is op zijn minst te debateren. Maar het is kennelijk zo. En het is, ondanks dat het public record is, in ieder geval voer voor een komkommertijdstuk dat garant staat voor de nodige hits en verontwaardiging ("That righteous indignation-dollar is a good dollar!") tijdens de grote vakantie. Iets waar de adverteerders op hun beurt ook blij van worden. Ik vraag me af of die ook wordt gescreend op politieke affiliaties. Shit, maak er maar een serie artikelen van. Met een beetje extra graafwerk kan hij ook meteen gaan uitzoeken hoeveel andere bedrijven waar jonge progressieve Amerikanen hun cool money in stoppen de campagnekassen van BUSH/CHENEY 2000 en '04 hebben gespekt. Kan leuk worden. Gezinnen en hechte vriendenkringen ontwricht en hele inboedels in de fik.

De schrijver voelt zich in ieder geval flink genaaid door de aankleding van de winkel: "Shopping in Urban makes you feel like you are somewhere radically Left-wing, an antidote to the corporate blandness of The Gap.". Waar een likje verf al niet goed voor is. Hayne zelf ligt er waarschijnlijk niet wakker van. Hij heeft het voor mijn part te druk met het eten van illegaal Mexicaans kindervlees in een countryclub met 100% zwarte bediening en als kind ontvoerde jonge maagden geketend in de VIP. En dan nog zeg ik: Who cares. Staat die shirt jou goed? Prima. Heeft het jou niet teveel gekost? Nog beter. Het leven is al ingewikkeld genoeg.

Tja, wat is nou cool. Mensen hebben het erover in deze uitstekende serie interviews op de site van PBS.

Wat ik (vandaag) cool vind:
Stumble Video
Die Diplo/Santogold tape. Episch.
The Secret Teachings Of All Ages
Étienne-Louis Boullée/ Jean-Jacques Lequeu

Superstudio

Hats Of Meat.

1 opmerking:

Rory zei

Mooi kritisch stukje!

Het is inderdaad waar, zodra iemand RECHTS roept springt iedereen -ik ook- op. We zijn gewoon collectief bang geworden voor alles wat maar Bush Republican is.

Aan de andere kant koop ik weinig bij H&M en eet ik geen KFC omdat het bedrijven zijn die niet zo lekker bezig zijn. Good to know, maar je moet wel de nuance weten te vinden.