4.10.08

Lights out

Gisteravond, op weg naar Utrecht. Stroomuitval op het Amstelstation.Met Piet Parra en Matthijs Vlot, AKA Mattie Herpes die de Uptight-avonden van visueel behang voorzag.

Nu te zien en op zijn minst een aardige thinkpiece: Zeitgeist: Addendum. Het begint met een vrij logische uiteenzetting - al is het wel wat kort door de bocht - van waarom het monetaire systeem niet deugt, om dan na ongeveer een uur een soort van duurzaam technocratische utopie voor te schotelen als oplossing. Beetje onrealistisch omdat het onder andere is gebaseerd op de verandering van enkele, toch vrij fundamentele, menselijke eigenschappen: competitiedrang en hebzucht. Die, en nog wat andere 'lesser angels in our nature' zijn toch wel aardig ingeslepen in wie wij zijn en willen zijn: namelijk beter en beter geaccomodeerd dan de ander. Met andere woorden: het is leuk verzonnen en alles, but we're fucked. Maar misschien ben ik een pessimist en zijn haat en op elkaar haten slechts aangeleerd.

Grappig ook om te zien hoe het al die survivalist hippie-dogma's in een soort van dwingend propagandistische toon - dat toevallig erg doet denken aan Scientology wervingspotjes - en quasi cyberpunky rebelse The Matrix-vormgeving presenteert: Boycot de media, de overheid, het leger, get off the grid, vertrouw alleen 'independent media' en het internet. Doe het en doe het NU! Alleen zo kan de mens vrij zijn en kunnen we in een ideale maatschappij zonder wetten, misdaad, schaarsheid of zelfs de noodzaak tot arbeid leven. Right...Maar goed, voor het zelfde geld kunnen we over een week of 3 al ons geld verbranden en liggen we met z'n allen op straat te neuken. Was er niet weer stroomuitval in Oost vandaag? Goed getimed dus, deze film.

Geen opmerkingen: